Had hij maar talent gehad in voetbal, onze zoon. Dan was hij gescout door een of andere topclub. Dan hadden we nu begeleiding gehad op het gebied van financiën, school en welzijn en zou hij worden uitgedaagd om zijn talent te ontwikkelen. Ik heb het vaak zo tegen Ludo gezegd, want het is een eenzaam proces als je kind talentvol is met zijn creatieve, flexibele, snelle brein. Maar daar wordt je helaas niet voor gescout.
Je hebt als ouders dan wel de taak om zelf de begeleiding van school en welzijn te regelen. Zelf te snappen waar het gedrag van je kind vandaan komt, waarom hij verdrietig en gefrustreerd is. Je hebt een kind wat bij wijze van spreken heel graag de allerbeste wil worden in voetballen en het liefst daar de hele dag mee bezig is. Op deze manier is het makkelijker uit te leggen aan de buitenwereld, en tegelijkertijd moeilijker in de praktijk als het niet gaat om goed balinzicht maar om een creatief, flexibel en snel werkend brein.
Als ouder wordt je zaakwaarnemer, zorg je ervoor dat de instanties en begeleiding op school een goede driehoek om het kind heen vormen. Dat elke hoek van deze constructie weet wat er gebeurt en hoe dat ten dienste staat van het welzijn en het talent van je kind. Maar dat alles kost geld. Overheidspotjes zijn er, maar hulpverleners moeten aan specifieke eisen voldoen en bepaalde vinkjes hebben behaald.
Als kersverse zaakwaarnemer ben je ook een liefdevolle ouder die zijn pupil ook niet altijd snapt.
Je eigen kind snapt het zelf soms ook niet. En dan sta je maar aan de zijlijn de verkeerde dingen te roepen die totaal averechts werken.
Ludo heeft als talentontwikkelaar met zijn eigen financieel fonds ons geholpen om inzicht te krijgen in de talenten van onze zoon en welke vaardigheden beter moeten worden getraind zodat dat dit geen belemmering kan worden in zijn ontwikkeling als hij ‘wil meespelen in de eredivisie’.
Ook in onze rol als zaakwaarnemer hielp Ludo om te leren op welke manier we wel dingen van de zijlijn kunnen roepen. Maar bovenal met ons mee te geven dat dit niet eenzaam hoeft te zijn. Dat jij als ouder soms al genoeg in huis hebt om de juiste omstandigheden en mogelijkheden te creëren voor jouw kind.
Hoe Ludo dit doet ? Door niet alleen jouw kind beter te leren kennen, maar ook jou als ouder. Jij vormt immers ook een belangrijk deel in die driehoek.
Ludo is de vertaler van het kind zijn welzijn en talent. Dit begint eerst met een hele belangrijke stap: is er een “klik” ? Want alleen een klik opent de mogelijkheid voor cruciale informatie. En dat is soms zo makkelijk als een balletje trappen op het veld met de pupil of samen een bakkie koffie doen. Met de informatie en inzichten van Ludo kun je de driehoek beter aan laten sluiten op je kind.
We zijn Ludo dan ook ontzettend dankbaar. Soms heb je als ouders niet de financiële ruimte om deze hulp en expertise zelf te kunnen inkopen. Dit is dan ook zo’n klassiek verhaal van zo’n toptalent uit de farvallahs die wordt gescout op het voetbalpleintje. De voetbalindustrie is een miljoenen business die investeert in mogelijke kansen voor talenten. Helaas bestaat er zoiets nog niet voor uitblinkers in de klas.
Wij zijn heel blij dat Ludo dit fonds zelf heeft geïnitieerd. Soms kan een klein beetje hulp al genoeg zijn om kinderen en ouders uit een onhoudbare crisistijd te helpen.
In de laatste jaren zijn we van crisis management overgegaan naar een stabiele basis en nu kan onze zoon zijn vaardigheden ontwikkelen en komen andere vragen naar voren. Hoe sta ik in het veld ten opzichte van mijn medespelers? Is dit wel mijn club? Hoe kijkt de buitenwereld naar mijn prestaties? Hoe ga ik om met de schaamte en de druk als het me niet lukt om te scoren?
Voetbal zorgt voor dankbare metaforen. Daarom is Cruyff zo’n goede filosoof.
Dezelfde vragen blijven voor alle ouders van toptalenten. Pushen we ze niet te veel, verwachten we niet teveel van ze? Zijn ze in gezonde balans? Doen ze de dingen die ze leuk vinden? Hoe leggen we aan andere uit dat hij niet een beetje leuk kan voetballen maar echt goed kan voetballen en dat je dan het beste wil voor je kind want alleen talent brengt je daar niet alleen?
Het is fijn om te weten dat er dan iemand voor je is die dat spelenderwijs voor je kan vertalen.